ORUÇLARINI TAM TUTAN ÇOCUK

Bayram namazından sonra, çocuk, dervişin ve annesinin ellerini öptü. Derviş, önceden hazırladığı en yeni parayı çocuğuna verirken yanaklarını öperek O'na dua etti.

Sonra hep birlikte kahvaltıya oturdular ve tatlı bir sohbet eşliğinde kahvaltılarını yaptılar.

Derviş, oğluna dönerek "Bu sene ilk kez oruçlarının tamamını tutabildin galiba" deyince;

Çocuğun gözleri birden parlayıverdi ve bir şeyleri başarmış olmanın gururuyla, "evet" anlamında başını salladı.

Çocuğunu tebrik edip O'nu övücü sözler söyledikten sonra sordu:

-Oruç tutarken zorlandığın oldu mu?

-İlk başlarda baya bi zorlandım. Epey acıktım, susadım, dermansız kaldım, fakat birkaç gün sonra vücudum bu duruma alışınca pek zorlanmadım artık.

Yalnız arkadaşlarımla koşturduğum bir gün susuzluğum hat safhaya çıktı. Hatta oruç olan arkadaşlardan biri dayanamıyorum diyerek su içti. Ama ben sabrettim.

Derviş, çocuğunun omzuma elini koyarak," İnsan çok dayanıklı bir varlıktır evlat. Yeter ki kararlı olsun ve başaracağına inansın" dedi ve devam etti.

-Biliyor musun yavrum, oruç tutarken, zorluklar karşısında gösterdiğin her sabır, her direnç, senin iradeni daha da kuvvetlendirdi. Adeta irade güçlendirme egzersizleri yapmış gibi oldun. Bundan sonra zorluklarla daha iyi mücadele edebileceğine inanıyorum.

Bu sözler çocuğun çok hoşuna gitmişti.

Derviş, konuşmasına devam etti:

- Bak evladım! "fırsatlar bulutlar gibidir" demiş büyüklerimiz. Yani her zaman ele geçmezler. Ramazanlar hayatımızın önemli fırsatlarıdır. Bu yıl da bu fırsatı bazıları değerlendirdiler. Bazıları fırsatı kaçırdılar.

Sonra çocuğuna tekrar sordu:

-Oruç tutarken zorlandığın zamanların etkisi var mı hala?

Çocuk:

-Hayır baba, hiç bir etkisi yok. Hatta öyle bir olay olup olmadığı konusunda neredeyse tereddüt içerisindeyim.

-Evet evladım aynen dediğin gibidir. Geçen şeylerin çoğu maddi anlamdaki etkisini hemen yitirirler. İnsanlar, yaşadığı olayların bazılarını rüya görmüş gibi hatırlarlar ancak.

Bir süre susarak devam etti.

-Bu Ramazanda da, oruç tutanlar olduğu gibi tutmayanlar da oldu değil mi?

Şimdi düşün bakalım evladım!

Oruçlarını tutanlar maddi olarak neler kaybettiler? Manevi olarak neler kazandılar?

Basit bahanelerle oruçlarını tutmayanlar, maddi olarak neler kazandılar? Manevi olarak neler kaybettiler?

Sonra odasına geçmek için müsaade istedi çocuğundan.

Babası gittiğinde çocuğun zihni uzun süre babasının son cümleleriyle meşgul oldu.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MANŞET!

ÖĞRENCİME HAYAT DERSLERİNDEN

  Sevgili öğrencim ve değerli kardeşim Abdullah, Daha önce talep ettiğin HAYAT DERSLERİ ne bir tane daha ilave ediyorum. Kardeşim, olayl...